Verkkokauppamme on auki tehtaamme kesäloman ajan 8.7. - 4.8.2024. Kesälomamme aikana tehdyt verkkokaupan tilaukset toimitetaan lomien jälkeen viikosta 32 alkaen. Viimeistään 4.7. tulleet tilaukset ehditään toimittaa ennen lomaa.

Historia

Veneesi arvoista mukavuutta vuodesta 1969

Vuonna 2019 Euroopan suurin sovitettujen venetekstiilien valmistaja VA-Varuste Oy täytti 50 vuotta

1969

VA-Varuste perustettiin

Aluksi VA-Varuste valmisti telttoja, autojen suojapeittoja ja penkinsuojia, eikä ollenkaan venepuolen tuotteita.

2006

Muutto Siikaniemeen

2000 –luvun alkupuoli oli veneteollisuuden huippuaikaa, ja kasvavan kysynnän myötä VA-Varuste rakensi oman tehtaan Kallaveden rannalle Kuopion Siikaniemeen.

2017

Puolan tehtaan avajaiset

VA-Varuste Poland toimii nyt moderneissa 2400 neliömetrin tiloissa palvellen asiakkaita ympäri Eurooppaa.

2021

Portugalin tehtaan avajaiset

VA-Varuste Portugal palvelee asiakkaita ympäri Eurooppaa.

Uusiin tiloihin

Venekuomujen valmistus aloitettiin Neulamäessä

VA-Varusteen perusti maaliskuun alussa vuonna 1969 kuopiolainen Antero Vartiainen. Aluksi VA-Varuste valmisti telttoja, autojen suojapeittoja ja penkinsuojia, eikä ollenkaan venepuolen tuotteita. Tuotantotiloina toimi noin 30 neliömetrin kokoinen halli.

Vuonna 1972 VA-Varuste muutti 300 neliön tiloihin Neulamäen teollisuusalueelle Kuopiossa. Ensimmäiset venekuomut toimitettiin Bella Veneet Oy:lle. Tuotanto laajeni vuonna 1974, jolloin yritys siirtyi Neulamäessä suurempiin tuotantotiloihin. Tämän myötä tuli myös uusia venevalmistajia asiakkaaksi. 80 –luvun alkupuolella kuomuja toimitettiin Bella –veneiden lisäksi mm. Buster, Finnsport, Hirvas sekä Lohi-veneisiin.

tasainen ja hyvä laatu

Kuopiolaista tekstiiliosaamista

Jo alusta asti tuotannossa otettiin lähtökohdaksi tuotteiden tasainen ja hyvä laatu, joka takasi tyytyväiset asiakkaat. Myös tuotantomenetelmiin panostettiin, jolloin saavutettiin kustannustehokas tuotanto. Alusta asti oli tärkeää ymmärtää asiakkaiden tarpeita ja suunnitella tuotteita, jotka toivat veneisiin lisäarvoa. Tämän huomasivat myös eri venevalmistajat, ja vuosien varrella VA-Varuste alkoi toimittamaan venepuolen tuotteita yhä useampiin eri venemalleihin. Suomen veneteollisuus onkin luottanut VA-Varusteen ammattitaitoon jo vuosien ajan.

1989

Uusien omistajien aika

Vuonna 1989 Antero Vartiainen myi yrityksen Ulla ja Toivo Vainikaiselle, jotka toimivat yrityksen omistajina eläkkeelle jäämiseensä asti. Uusien omistajien myötä VA-Varuste keskittyi venekuomujen sekä autojen penkinsuojien valmistukseen.

Ensimmäiset vuodet olivat todella haasteelliset, sillä Suomen talouden kriisit 1990-luvun alussa koittelivat myös VA-Varustetta. Vähäisen venekuomujen kysynnän vuoksi VA-Varuste laajensi tuotevalikoimaansa käsittämään myös mm. asennustelttojen, veneiden tyynyjen sekä talvisuojien valmistuksen. Kaikki nämä tuotteet ovat edelleen VA-Varusteen valikoimissa.

2001

Kysynnän elvyttyä tuotantotiloja laajennettiin

Vuonna 2001 VA-Varusteelle asennettiin ensimmäinen automatisoitu leikkuri, joka tehosti venekuomujen  ja venetyynyjen valmistusprosessin. Isompiin tuotantotiloihin hankittiin myös oma CNC –taivutuskone, joka tehosti huomattavasti oman metalliosaston toimintaa kuomukaarien valmistuksen suhteen.

Samoihin aikoihin VA-Varuste sai myös ensimmäiset ulkomaiset asiakkaansa. Vientitoiminta käynnistyi varsinaisesti v. 2001, kun Uttern-veneisiin alettiin toimittaa VA-Varusteen valmistamat venekuomut.

VA-Varuste

Veneiden ja autojen varusteita

Autopuolen tuotteet olivat suurella osuudella valikoimissa mukana vielä 2000 –luvulla, ja VA-Varuste olikin mukana vuonna 2005 perustamassa Wälly Oy:tä, joka keskittyi autojen merkkikohtaisiin erilaisiin suojapeittoihin ja muihin tuotteisiin, kuten penkinsuojiin ja matkailuautojen lämpöpeittoihin. Noista ajoista ovat autojen pikasuojat sekä matkailuautojen lämpöpeitot säilyneet edelleen tuotevalikoimassa. Autopuolen tuotteet eivät ole kuitenkaan jääneet vain näihin pariin tuotteeseen sillä kesällä vuonna 2014  lanseerattiin matkailuautojen ja –vaunujen kausisuojat. Siitä lähtien VA-Varuste on ollutkin tuttu näky myös Caravan-messuilla.

Myös venepuolen tuotevalikoimaa on laajennettu. Vuonna 2011 lanseerattiin ensimmäinen oman tuolimalliston istuin, VA-Pro. Mallisto on viime vuosina laajentunut käsittämään erilaisia istuimia, joita kaikkia yhdistävät tyylikäs ulkonäkö ja hyvä muotoilu.

2000 –luvun alkupuoli oli veneteollisuuden huippuaikaa,  ja kasvavan kysynnän myötä VA-Varuste rakensi oman tehtaan Kallaveden rannalle Kuopion Siikaniemeen. Näihin 2600 neliömetrin tiloihin VA-Varuste muutti vuonna 2006, ja toimii edelleen samoissa tiloissa.

Pari vuotta myöhemmin oli aika sukupolvenvaihdokselle, kun Ville Vainikainen aloitti vuonna 2008 toimitusjohtajana isänsä Toivo Vainikaisen jäätyä eläkkeelle toimitusjohtajan tehtävistä. Toivo jatkoi vielä vuoteen 2012 asti hallituksen puheenjohtajana, kunnes teknisenä johtajana VA-Varusteella toimiva Mikko Vainikainen jatkoi isänsä tehtävissä hallituksen puheenjohtajana. Veljekset omistavat nykyisin yhdessä VA-Varusteen ja vastaavat yritystoiminnasta.

2010 –luku

Kallaveden rannalta mualiman vesille

2010 –luvulla VA-Varuste on voimakkaasti pyrkinyt laajentamaan vientitoimintaa. VA-Varuste pääsikin mukaan Pohjois-Savon ELY-keskuksen vetämään Golden Gavia –kansainvälistymiskilpailuun v. 2013, ja tässä kilpailussa tuli kunniamaininta vuonna 2014.

Samana vuonna otettiin iso askel kohti kansainvälisiä markkinoita, kun tytäryhtiö VA-Varuste Poland perustettiin. Yritys aloitti toimintansa lokakuussa 2014 vuokratiloissa Suwałkissa, Pohjois-Puolassa. Toiminnan päästyä käyntiin etsittiin tehtaalle tonttipaikkaa, ja kesällä 2017 vietettiin oman, uuden tehtaan avajaisia. VA-Varuste Poland toimii nyt moderneissa 2400 neliömetrin tiloissa palvellen asiakkaita ympäri Eurooppaa.

Jo alusta asti on kaikkien suunniteltujen tuotteiden kaavat pidetty tallessa. Kaavat olivat aluksi ihan paperimuodossa, mutta vuodesta 2001 alkaen kaavoja alettiin digitalisoida. Digiaika on tullut myös suunnittelupuolelle, sillä nykyisin suurin osa yritysasiakkaiden tuotteiden suunnittelusta tapahtuu 3D-suunnitteluna. Tässä asiakkaan toimittamien 3D-mallien perusteella saadaan suunniteltua veneisiin uudet tuotteet ilman protoveneen luokse tapahtuvaa suunnittelukäyntiä.

Kaavojen tallettamisesta on saatu paljon hyötyä.  Siinä vaiheessa, kun tehtaille valmistetut venekuomut ovat alkaneet ikääntymään, on pystytty tarjoamaan veneiden omistajille uusia, alkuperäisillä kaavoilla olevia venekuomuja, jopa hyvinkin vanhoihin venemalleihin. Kysyntää uusintakuomuille on ollut paljon myös ulkomailla, sillä Suomessa valmistetuista veneistä on suurin osa mennyt vientiin, erityisesti Pohjoismaihin.

Nykyisin VA-Varuste –konserni palvelee lähes 200 työntekijän voimin monipuolisesti ja ammattitaidolla ympäri Eurooppaa olevia yritys- ja kuluttajapuolen asiakkaita. Erilaisia venepuolen kuomuja, huppuja ja peittoja lähtee maailmalle vuosittain jo yli 36 000 kpl. Tällä hetkellä VA-Varuste onkin suurin kuomuvalmistaja koko Euroopassa.