För ett extra komfortabelt båtliv

Båtkapell

Båtkapellet fungerar som ett extra skydd i olika väderförhållanden, både i regn och en varm sommardag. Båtkapellets funktionalitet, utseende och hållbarhet är en väsentlig del av båtens användbarhet och utseende.

VA-båtkapell sedan 1969

Funktionalitet, stil och hållbarhet

Våra originalkapell formges alltid i samarbete med båttillverkarna, med beaktande av båtars olika användningssyften. På detta vis passar kapellen båtens användare så väl som möjligt. Vi har tillverkat båtkapell som originaltillbehör till de flesta inhemska och skandinaviska båtmärkena. Vi har digitaliserat våra ursprungliga kapellmönster och tillverkar nya kapell utifrån gamla mönster. På så sätt kan vi garantera en jämn kvalitet hos nya kapell.

Då du behöver förnya ditt båtkapell, kan du vara säker på att vi levererar en produkt med hög kvalitet, som redan från början formgetts med beaktande av användningssyftet för din båt. Som tillverkare av originalkapell kan vi erbjuda ett båtkapell tillverkat enligt originalmönster, som passar din båt och den existerande kapellbågen.

Enligt behov kan du förnya endast båtkapellet utan kapellbåge, eller även beställa nya bågar för ditt kapell. Du kan dessutom välja färg för ditt nya kapell i vårt utbud på över 20 färger.

Anbudsbegäran om båtkapell

Fyll i formuläret och begär offert.

Vår kundtjänst kontaktar dig när vi har behandlat din offertbegäran.

Om du inte känner till båtens exakta märke och modell, behöver vi se ditt gamla kapell innan vi kan börja tillverka ett nytt kapell.

Det kan alltid finnas skillnader i placeringen av infästningspunkterna för kantbeslag mellan olika båtar. Särskilt i äldre modeller, båtmodeller tillverkade på 90-talet eller tidigare, finns det större risk för avvikelser. För dessa äldre modeller behöver vi det gamla kapellet i slutet av tillverkningsprocessen för att kontrollera placeringen av kantfästena på det gamla båtkapellet. I nyare modeller är risken för avvikelser mindre, men vi kan garantera perfekt passform för kapellet endast genom att rikta in fästpunkterna från det gamla kapellet!

  1. Kontrollera båtens modell och tillverkningsår. När vi har rätt information om båtens modell och årsmodell kan vi säkerställa att vi använder rätt mönster. Båtkapellet kan variera beroende på båtens årsmodell.
  2. Bestäm dig för vilken färg du vill kan på det nya kapellet. Du hittar färgkartan HÄR.
  3. Kontakta oss antingen genom att ringa, tfn 017 2659 500, via e‑post: va-varuste@va-varuste.fi eller genom att fylla i formuläret nedan.
  4. Om du har ett gammalt båtkapell och ska skicka det till oss, läs anvisningarna om sändning av det gamla kapellet HÄR. Innan du skickar kapellet, lossa det från bågarna och rengör den från den värsta smutsen. Om kapellet är blött, vänta tills det har torkat.
  5. OBS! Lägg i en lapp inuti kapellpaketet, där du anger dina kontaktuppgifter och uppgifterna om båtmodellen (märke, modell, årsmodell). Skriv också den önskade färgen på det nya kapellet på lappen. Du kan också fylla i uppgifterna på det vidstående formuläret och skriva ut det. Skriv ut formuläret HÄR. Glöm inte att lägga det ifyllda formuläret i paketet med det gamla kapellet. Lappar som tejpas på utsidan riskerar att rivas sönder och försvinna under transporten!
  6. Om vi inte har ett mönster för kapellet på din båt, kan vi högst sannolikt ta fram ett mönster genom att kopiera det gamla kapellet. Skicka oss fotografier på det gamla kapellet eller det gamla kapellet för bedömning, så kan vi ge dig en prisuppskattning för kopieringen. Om du väljer att inte ta erbjudandet, returnerar vi ditt gamla kapell till dig utan kostnad.
  7. Vi skickar ditt nya kapell när det är klart. Leveransen av paketet sker med postförskott eller med Kaukokiito. I det sist nämnda fallet faktureras kapellet separat innan vi skickar det. Du kan också hämta ditt nya kapell hos oss. I detta fall sker betalning vid upphämtningen.

Fyll i offertformuläret:

Obligatoriskt fält: *

Kunden ansvarar för att uppgifterna som lämnas om båten stämmer. Vi tillverkar ett passande kapell utifrån båtens årsmodell eller skrovnummer. Ibland kan det finnas flera kapellversioner till samma båt beroende på när båten tillverkades.

Kapellbågar

Om ditt nuvarande kapell är tillverkat av VA-Varuste och du beställer ett nytt kapell enligt samma mönster kan det nya kapellet monteras på de befintliga bågarna. Du kan alltså fortsätta att använda dina nuvarande bågar, förutsatt att de är intakta.

Om kapellbågarna är böjda eller trasiga, bör du beställa nya bågar till det nya kapellet. Du kan behöva nya bågar också om du ska beställa en annan kapellversion än den du haft tidigare. Vi rekommenderar att du beställer nya bågar också om du inte är säker på om modellen på det nya kapellet stämmer överens med det nuvarande kapellet (t.ex. det nuvarande kapellet har inte tillverkats av VA-Varuste).

Kapellbågarna tillverkas beroende på kapellmodellen av HST-stålrör eller aluminium. Också rörens tjocklek beror på kapellmodellen. De vanligaste rörtjocklekarna är Ø 18 (med plastbeslag), Ø 20 och Ø 25 mm (med rostfria beslag).

Välj färgen för ditt kapell

Vi tillverkar alla kapell av den högklassiga kapellväven Sunbrella Plus. Priset är detsamma för alla färger.

Välj kapellets finish

Du kan välja mellan tre färgalternativ för kapellets kantband, förstärkningar, sytråd och blixtlås.

Särskilda anmärkningar

Bilagor

Godkänn villkoren och skicka

Obs! Normal leveranstid för produkter som är gjort enligt vår monster, är nu 3 månader från beställningen.

Vi bekräftar den exakta leveranstiden i orderbekräftelsen, som du får via e‑post när vi har behandlat din beställning.

Sunbrella

Material

Våra båtkapell tillverkas av lättskötta och hållbara material. För kapell används endast det främsta båtkapelltyget Sunbrella Plus. För kapellens övriga delar använder vi på samma vis endast material av hög kvalitet.

Mönsterarkiv

I vårt mönsterarkiv finns redan idag tusentals båtmodeller och arkivet kompletteras löpande. Det lönar sig alltså att ta kontakt trots att du inte hittar lämpligt mönster på listan. Om vi inte har kapellmönstret för just din båtmodell, kan vi med stor sannolikhet tillverka ett nytt kapell utgående från det gamla.

Om du inte har ett gammalt kapell, är inte det heller något problem. Vi kan tillverka ett helt nytt, måttanpassat kapell för din motorbåt exakt efter de individuella behoven. Måtten för nya kapell tas i fabrikens mönsterhall i Kuopio.

Om du vill ha mer information om antingen kopiering av mönstret på ett gammalt kapell eller måttagning för ett nytt kapell, skicka oss bilder och mer information via e-post: customerservice@va-varuste.fi

Du kan också skicka oss en offertförfrågan med formuläre.

Vår designverksamhet

VA-Varustes egna designer tar fram mönster för nya produkter med 3D-ritprogram eller med hjälp av traditionella sömnadstekniker.

Gerber-skärmaskiner

Delarna till kapellet skärs i regel med automatiska skärmaskiner. Automatisk tillskärning utifrån digitala kapellmönster garanterar en jämn kvalitet. Delarna blir alltid lika stora och placeringen av infästningsbeslag blir korrekt enligt mönstret.

Kapellbågar

Vi tillverkar kapellbågarna i huvudsak själva. Våra metallavdelningar i Kuopio och Suwałki har gediget specialkunnande och använder alltid uppdaterade mönster.

Sömnad och slutlig bearbetning av utseendet

Vi kombinerar traditionella hantverksfärdigheter och moderna produktionsmetoder för att uppnå högsta möjliga kvalitet i sömnaden och finishen på våra kapell.

VA-Lokki

Elektronisk fågelskrämma

VA-Lokki (”måsen”) är en elektronisk fågelskrämma som nyttjar samma teknik som traditionella elstängsel. På båtkapellets takdel sys en strömkrets av konduktiv sytråd och på båten installeras en elstängselenhet som ger den elektriska impulsen till strömkretsen. Den sydda strömkretsen är vattentät och för att säkra vattentätheten ska kapelltaket ännu impregneras med ett medel som levereras med produkten.

Som strömkälla används båtens batteri eller ett externt batteri. Ett externt batteri försörjer strömkretsen ungefär en månad. När systemet drivs med båtbatteriet, slår strömenheten av strömmen om batteriladdningen är för låg. Detta förhindrar att båtbatteriet töms helt.

När en fågel landar på båtkapellets takdel, får den en svag elstöt. Elstöten håller effektivt fåglarna borta från båtkapellet, vilket gör att man slipper problem med fågelspillning. Elstöten som fågeln får skadar inte fågeln. VA-Lokki är konstruerad för att användas på båtar och den är enkel att använda.

Observera att du inte kan köpa VA-Lokki separat, den endast kan fås till nya kapell. Produkten designas alltid separat för varje kapell. VA-Lokki erbjuds endast till kapell som tillverkas med våra mönster.